12 Temmuz 2016 Salı

İslami Rüya Tabirleri | Rüya Tabirlerinin İslami Yorumu


Rüya, islam kaynaklarına göre ve islami rüya tabirleri açısından rüyayı gören için  bir çeşit ilham sayılır. İslami rüya tabirlerine göre rüyalar, insanlara manevî alemlere pencereler açan birer kapı olduğunu bizlere bildirir. Sürekli maddî hayatla meşgul olmaktan yorulan insanlar, rüya ile manevî alemlere seyahat etmekle istirahat etmiş olur. İslami rüya tabirleri kaynaklarında ve diğer birçok kaynakta "-Rüyalar ile ilgili Hadis-i şerifte -mealen-: “Salih rüya, vahyin kırk altı parçasından bir parçadır.” (Buharî, Tabir, 5) denilmek suretiyle, rüyanın Allah ile kulları arasında işleyen bir manevî telefon hattı mahiyetinde olduğunu bildirilmektedir."

Gördüğümüz rüyaların en güzel yönlerinden biri de  geçici de olsa ayrılıkları kaldırıp buluşmaları gerçekleştiren bir yönünün olmasıdır. İslami rüya tabirleri yorumcularına göre bazen yakın akrabasını, yakın dostlarını kaybedenler, rüyada onlarla görüşmekle bir mutluluk elde ederler şeklinde yorumlarlar.


İslami rüya tabirlerine ve İslâm'a göre rüya üç çeşittir. 
-Salih rüya 

İslami rüya tabirleri kaynaklarına göre vaki olacak olan şeyleri vukuundan evvel gerçekleşecek olayları idrak etmekten ibarettir. Peygamber (sav) bununla ilgili "Müminlerin rüyası nübüvvetin kırk altı bölümünden bir bölümdür." şeklinde buyurmuştur. 

-Şeytanî rüya               
İslami rüya tabirleri kaynaklarında şeytani rüya insanı korkutup üzüntüden üzüntüye sevk etmek için uyku halinde insanın kalbine verdiği vesveseden ibarett olduğu bildirilmektedir. Bu konu ile ilgili bir kaynakta Peygamber (s.a.v.) "Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah'tandır. Bunun için Allah'a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir." dediği meal edilir.

-İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya ise.

Yine islami rüya tabirleri kaynaklarında insan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği için ilgilendiği nesne hakkında rüya görür. Yine bu konuyla ilgili nebiler nebisi Peygamber Efendimiz  (s.a.v) bir hadiste " Rüya üçtür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya." şeklinde buyurmuştur.

EN ÇOK GÖRÜLEN RÜYALAR 







 Modagiyimalisverissiteleri.blogspot.com

1 yorum:

  1. http://islamda-ruya-tabirleri.blogspot.com.tr/

    Rüyalarınızın Dinimize göre ve alimlerimizin görüşleriyle sizlere sunuyoruz. Lütfen sitemizi ziyaret ediniz !

    YanıtlaSil